image
Κομοτηνή
image

Η Κομοτηνή είναι η πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης και της Θράκης και έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Είναι ένα σύγχρονο οικονομικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και συνδυάζει ποικιλία ευρωπαϊκών και ανατολίτικων στοιχείων στην αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων της και στις παραδοσιακές κουλτούρες που συμβιώνουν επί αιώνες στην ίδια πόλη.Ο περίπατος στην Κομοτηνή, μας φέρνει στην παλιά αγορά με τα στενά δρομάκια και τα χαμηλά σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, στην πλατεία Ηφαίστου, στο πιο αυθεντικό και ανυπόκριτο άγαλμα Ανατολής και Δύσης. Εδώ μαζεύονται όλοι,ντόπιοι και επισκέπτες χαζεύοντας στα παλαιοπωλεία, χρυσοχοεία, τενεκετζίδικα, στα μαγαζιά με παστουρμά, καβουρμάδες, σουτζούκ λουκούμ, ταχίνι, στα παραδοσιακά στραγαλατζίδικα με τους κτιστούς φούρνους που κάνουν το πιο νόστιμο στραγάλι της χώρας, ενώ διάχυτο παντού είναι το άρωμα φρεσκοκαβουρδισμένου ελληνικού καφέ από τα καφεκοπτεία της περιοχής.

Ο νομός Ροδόπης δεν υστερεί και από άποψη φυσικής ομορφιάς, όπου με την ποικιλία των αξιοθέατων που προσφέρει μπορεί να καλύψει τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του επισκέπτη. Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης με τη φύση άθικτη και πανέμορφη αποτελεί έναν εξαιρετικό πόλο έλξης.Μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κομοτηνής μπορεί κανείς να κάνει τον περίπατο του στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας και να πιει τον καφέ του στο Τουριστικό περίπτερο που βρίσκεται εκεί, απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης και του κάμπου από ψηλά.

image

Λίγο ψηλότερα από το τουριστικό περίπτερο βρίσκεται το οχυρό της Νυμφαίας, όπου ο χώρος είναι επισκέψιμος από το κοινό και μπορεί κανείς να ξεναγηθεί στο ιστορικό, πολεμικό μουσείο και το πεδίο της μάχης που δόθηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Για όσους τολμήσουν ορειβατικούς περιπάτους ή mountain bike, το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε6 που ξεκινά από τη Σουηδία και διασχίζει τις κατάφυτες από φλαμουριές, φτελιές, φουντουκιές, καρυδιές και κέδρους πλαγιές της Ροδόπης ανταμείβει, με την εναλλαγή των εικόνων και του υψόμετρου.

image

Ένας σπουδαίος από οικολογική και φυσική ομορφιά υδροβιότοπος είναι οι λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε σπάνια είδη πουλιών. Η νότια πλευρά του νομού βρέχεται από πανέμορφες παραλίες οργανωμένες ή και όχι και μικρούς γραφικούς κολπίσκους στους μυχούς απόκρημνων κοκκινωπών βράχων. Το κοσμοπολίτικο παραθεριστικό κέντρο του Φαναρίου με την απέραντη Αμμώδη πεντακάθαρη παραλία, ή ακόμη οι παραλίες της Αρωγής και της Μέσης, του Προφήτη Ηλία, της Αλκυόνας, του Πλατανίτη ή η χερσόνησος της Μολυβωτής, είναι μια άλλη, γοητευτική πλευρά της Ροδόπης, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του και να γευτεί φρέσκο ψάρι σε κάποια από τις ψαροταβέρνες της περιοχής.

Στην παραλιακή ζώνη του νομού βρίσκεται και η Μαρώνεια που είναι γνωστή για τη μακραίωνη ιστορία της και την αρχοντική της φυσιογνωμία. Τα πατητήρια της Ομηρικής εποχής, το αρχαίο θέατρο και το ιερό του Διονύσου, το ψηφιδωτό δάπεδο σε σπίτι του 3ου αιώνα π.Χ., το τείχος και το μνημειώδες πρόπυλο της Ρωμαϊκής εποχής, ο πύργος της βυζαντινής οχύρωσης είναι δείγματα τα της αδιάκοπης παρουσίας υψηλού επιπέδου πολιτισμού στην περιοχή. Το βλέπει κανείς και σήμερα, καθώς ξεκουράζεται κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας του χωριού, ατενίζοντας τη θάλασσα ανάμεσα σε αμπέλια και ελαιόδεντρα.

image

Ένας τόπος ωραίος, απλός, καθημερινός, ανθρώπινος,πολύμορφος και ζωντανός, ποικίλος και απολαυστικός.

Αυτή είναι η ροδόπη!

image image image image

Copyright © 2013 ACHILLIO HOTEL | Designed by AC Team | Validate XHTML & CSS